fbpx

Okul öncesi satranç eğitimi ve satranç taşları boyama sayfaları

Ekleyen : Çiğdem Sabuncu

Tüm Yazıları

Okul öncesi eğitim programlarında satranç; çocukları hem eğlendiriyor, hem de eğitiyor.

-Zihni ve hayal kurma gücünü geliştirir.

-Dikkati geliştirir.

-Öngörüyü geliştirir.

-Kapsamlı düşünmeyi öğretir.

-Öz güven kazandırır.

-Sabırlı olmayı öğretir.

-Yeni sözcük ve kavramlarla tanıştırır.

-Kurallara ve rakibe saygılı olmayı öğretir.

-Zevk verir ve eğlendirir.

 

“Çocuklar İçin Masallarla Satranç”, Satranç Ülkesi’nde yaşanan bir olayla başlıyor. Bu ülkede orman evleri ve buz evlerinde yaşayan ve ortak bir bölgeyi paylaşan iki halk varmış. Günün birinde iki ülkeden birer çocuk bu ortak bölgede karşılaşmış ve bir kavgaya tutuşmuş. Kavga o kadar büyümüş ki, çocukları aşmış, ülke halkalarına bulaşmış. Uzun bir kavganın sonunda, iki ülkenin şahları akıllanmış ve bu kavgaya bir son vermeye karar vermişler. Bir daha kavga etmemek için, tüm yaşadıklarını kurallı bir oyun haline getirmişler. İşte “Çocuklar İçin Masallarla Satranç” şahların icat ettiği bu oyunu anlatıyor.

Şah, vezir, kale, fil, at ve piyonun kim olduğunu söyleyen kısa bir tanıtım sayfasının ardından satrancın temel kuralları anlatılıyor. Ardından satranç oyunundaki kahramanlarını görevleri birer bölüm halinde hikayeleştirilmiş. Şah şişman ve üzerinde çok fazla giysi olduğu için ağır ağır hareket edebiliyor. Bu nedenle onun sadece tek kare ilerleyebildiğini görüyoruz. Oyunun en güçlü ve hızlı taşı olan vezir şahın aksine son derece atletik. Vezir şahın başyardımcısı ve tahtanın en kıvrak oyuncusu. Tahtanın iki ucunda duran koca ayaklı kaleler kocaman ayakları yüzünden sadece ileri ve yanlara gidebiliyorlar. Kendi evlerinin rengini seven filler bu nedenle sadece çapraz giderken, atlar sekerek ve sıçrayarak, diğer hiçbir taşın sahip olmadığı bir hareket özelliğine sahip. Demir elbiseli askerler, yani piyonlar ise neşeli ama üzerlerindeki kıyafetler yüzünden oyunun en yavaş taşları…..

“Çocuklar İçin Masallarla Satranç” aslında bir masal kitabı değil elbette. Kitabın temel görevi çocuklara satranç oyununu basit ve anlaşılabilir bir yolla anlatmak. Ozan Çapan bence çok başarılı bir yöntemle yapmış bunu. Satranç taşlarını kişileştirmekle çocukların çok sayıda kuralı rahatlıkla kavrayabilmeleri sağlanmış. Bu öykülerin arasında yer alan çeşitli diyagramlar, alıştırmalar ve açıklamalarla da verilen bilgi pekiştiriliyor. Kitabın metnine, anlatılan masala çok fazla eleştiri getirmek istemiyorum. Bu sadece bir masal olsaydı çok zayıf bir metni olduğunu söyleyebilirdim. Ama bütüne baktığımız ve kitabın belli bir amaca yönelik olduğunu göz önüne alırsak, bence metin o kadar da sorun değil. Satrançla ilgilenmeye başlayan bir çocuğunuz varsa, bu kitabın yönteminden yararlanmanızı öneririm. Öğrenmeyi eğlence ve oyuna dönüştürmek öğrenilen işteki başarıyı da o derece arttırır bence. “Çocuklar İçin Masallarla Satranç” Ozan Çapan’ın ilk kitabı. Bu kitapla başlayan “Satranç Eğitim Seti”nden ayrıca “Temel Satranç Bilgileri” ve “”Satranç Boyama Kitabı” da çıkmış.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3pTApEF-SZA[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Zrx0-adjTFk[/youtube]

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARISizde kendi yorumlarınızı gönderebilirsiniz...

 

Okul öncesi çocukları için satranç oyunu şarkısı | OKUL ÖNCESİ FORUM21 Şubat 2016

[…] Okul öncesi satranç eğitimi ve satranç taşları boyama sayfaları […]

İlginizi Çekebilir